22 59 19 80 / 950 21 311 cic@cic.no

Vi har vært over hele verden, og mange steder er verdt å ta et gjensyn med. Wien er et av disse.

 På tross av surt vintervær tok vi bena fatt og besøkte både gamle og nye steder. Som det heter, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Det første stoppet var Stefansdomen på Stephansplatz. Som sist ble vi imponert av denne majestetiske bygningen som ligger midt i gamlebyen.

Vi fortsatte gjennom gamlebyen til Hofburg. Fra 1438 har slottet huset flere keisere og i dag er det landets president som er så heldig å få bo i et slikt “hus”.

Slitne føtter trengte en pause, og valget falt på det standsmessige Sacher Hotel som dagens lunsjrestaurant. Heldigvis var det bare noen “skritt” fra Hofburg. Hotellet, fra 1876, har hatt besøk av alt fra John F. Kennedy og Dronning Elizabeth til Justin Bieber.

Og “when in Rome” så måtte vi jo smake på den berømte Sacher Torte. Dette er en type sjokoladekake med et tynt lag aprikosmarmelade og mørk sjokoladeglasur. Og som om den ikke er mektig nok serveres den med krem! Det har til og med vært en juridisk kamp rundt hvem som er den opprinnelige “oppfinneren” av oppskriften.

Selvsagt ble det med en kake hjem så de fine CIC-kollegaene fikk smake.

Mette og gode slappet vi av resten av dagen for å lade opp til kveldens store begivenhet, nemlig operaen La TraviataWiener Staatsoper. Operahuset er et av de mest kjente i verden, og ble åpnet i 1869 med operaen Don Giovanni av Mozart. Dette er en elegant opera med dresscode, så det ble mulighet for å ta på seg finstasen.

Neste dag besøkte vi Schönbrunn-palasset. Navnet kommer fra brønnen hvor vannet til slottet ble hentet fra, og palasset, med 1441 rom, var sommerresidensen til Habsburg-herskerne. Det er også på UNESCOs liste over verdensarvsteder.

Palasset er omkranset av en fantastisk hage som strekker seg 1,2 km fra øst til vest og omtrent en kilometer fra nord til sør. Det kan ta dager å utforske selve palasset, så parken blir besøkt på neste tur. Da tar vi med piknikkurv og inntar lunsjen her.

Schönbrunn ligger litt utenfor sentrum, men det er lett og raskt å komme seg dit med både t-bane, trikk og buss.

Etter palassbesøket tok vi turen tilbake til byen og den Spanske rideskole, ikke langt fra Hofburg som vi var på i går. Spanische Hofreitschule ble etablert i 1572 og hadde ansvar for rideopplæringen ved hoffet. Hestene i rideskolen ble opprinnelig importert fra Spania, derav navnet «Den spanske rideskole».

Vi fikk se både en treningsøkt og en imponerende opptreden. Dette var en opplevelse som virkelig anbefales!

Mette av historiske bygninger og opplevelser ble middagen siste kveld inntatt i litt mere moderne omgivelser på DO & CO Restaurant. Restauranten ligger i toppetasjen på DO & CO Hotel på Stephansplatz.

Utsikten herfra var fantastisk med spirene på katedralen rett utenfor vinduene. Her fråtset vi i alt fra sushi og sashimi til klassikere fra wienerkjøkkenet. Dette er en restaurant vi absolutt kan anbefale.

Det er så mye å se og oppleve som vi ikke rakk denne runden, blant annet å besøke vinområdene rundt Wien. Dette står på listen til neste besøk.

Det produseres vin i flere ulike regioner i Østerrike, men på grunn av de gunstige klimatiske forholdene ligger vindyrkeregionene hovedsakelig i de østlige delstatene av landet, deriblant Wien.

Besøk her kan også være en ny og interessant opplevelse å legge inn i programmet ved din neste firmatur. Vi legger opp til et spennende program.

For mange vinelskere er høsten den tiden av året når man drar på vintur, hvor blant annet innhøstingen tilhører opplevelsen. På høsten er dessuten naturen fantastisk fargerik og været fortsatt behagelig i Østerrike. Vingårdene drar gjerne frem noen gode årganger fra kjellerne sine som dere kan nyte sammen med god mat.

Wien ligger kun en times kjøring fra Bratislava, så her er det muligheter for å kombinere flere opplevelser og aktiviteter.

Som nevnt er det mange steder som er verdt å besøke flere ganger, så vi kommer absolutt tilbake.

 

Takk for nå Wien – vi sees igjen!